De grote Schoonmaker

De grote Schoonmaker

Een aantal jaren geleden heb ik de deur van mijn huis opengedaan voor de "grote schoonmaker". Hij heeft al een aantal keren aangeklopt. Iedereen vertelde me altijd dat het erg belangrijk was om hem binnen te laten in je huis. En ik heb hem daarom ook binnengelaten in mijn gang. En zonder dat ik het gevraagd had, poetste deze "grote schoonmaker" de hele gang! Het was er al snel helemaal schoon. Alles glom, en het rook er heerlijk naar allesreiniger!

Tot op een dag mijn buurman me vroeg of ik de "grote schoonmaker" wel eens had toegelaten in de rest van mijn huis. En ik dacht na… Het rook zo fris in mijn schoongemaakte gang... De schoonmaker was zo’n aardige man... En hij gaf me zo’n goed gevoel… Dus ik besloot op dat moment ook de andere deuren in mijn huis voor hem open te zetten.

Onmiddellijk nadat ik dat gedaan had, ging hij mijn woonkamer eens grondig inspecteren. En daarna de keuken. En vervolgens de slaapkamers, de badkamer. En zelfs het toilet! Inmiddels is hij al heel ver gekomen. Al die vertrekken zijn grotendeels geboend en gesopt. Alhoewel het nooit af is, omdat het stof en de viezigheid van buiten toch altijd weer binnengelopen wordt. Maar, dan staat hij altijd snel weer met zijn stofdoek voor de deur klaar.

Sinds kort is "de grote schoonmaker" aan de zolder en de kelder begonnen. De zwaarste klus, bleek. Want wat een rommel komt daar vandaan! Ik heb nooit geweten hoeveel, en wat voor rommel daar lag. En bovenal, hoe het daar terecht is gekomen! Het is echt zwaar werk. Er liggen echt grote lagen met stof! En de zwaarste rommel tilt hij zomaar op! En brengt in een mum van tijd, naar de vuilnisbelt.

Het werk is nog steeds niet af. Het doet me soms pijn, om hem zo hard aan het werk te zien. En dan te bedenken, dat ik al die rommel heb binnengelaten. En hij vraagt er niks voor! En als ik hem dan vraag, waarom hij dit allemaal voor me doet... Dan spreidt hij zijn armen, zo ver als kan, en zegt hij: "Ik doe dit allemaal, mijn kind, niet omdat jij het verdiend hebt, maar omdat mijn vader het wilde... uit genade."

273