Het beste komt nog

Het beste komt nog

Een vrouw kreeg te horen dat ze een dodelijke ziekte had en nog maar drie maanden zou leven. Ze ging haar zaken regelen en liet de dominee komen om bepaalde aspecten van haar laatste wensen te bespreken.

Ze vertelde hem welke liederen ze wilde laten zingen tij- dens de dienst, welk schriftgedeelte hij moest lezen en in wat voor kleren ze begraven wilde worden. Verder wilde de vrouw begraven worden met haar lievelingsbijbel. Alles was geregeld en de dominee wilde weggaan. Plotseling dacht de vrouw aan iets wat heel belangrijk voor haar was.

'Er is nog iets', zei ze opgewonden. 'En dat is?' vroeg de dominee.

'Dit is heel belangrijk', ging de vrouw verder. 'Ik wil begraven worden met een vork in mijn rechterhand.' De dominee keek de vrouw aan en stond met een mond vol tanden.

'Daar kijkt u van op, hè?' zei de vrouw. Ja, om eerlijk te zijn ben ik nogal verbaasd over uw verzoek', zei de dominee.

De vrouw legde uit: 'Van al die gezellige bijeenkomsten en maaltijden van de kerk is me één ding bijgebleven: als de tafel na het hoofdgerecht werd afgeruimd, was er steevast iemand die vooroverleunde en zei: "Je vork moet je houden." Het was mijn favoriete moment, want ik wist dat er iets beters stond te komen... zoals chocoladetaart of appeltaart met slagroom. lets heerlijks, en met inhoud!'

'Ik wil dus dat de mensen me gewoon in die kist zien liggen met een vork in mijn hand. Ik wil dat ze zich afvragen: "Wat moet die vork daar?" En dan wil ik dat u tegen hen zegt: "Je vork moet je houden... het beste komt nog."

273