Hoop geven

Hoop geven

De 21-jarige Matthew was al drie jaar dakloos. Mark Russell stond al sinds zijn een-en-dertigste aan het hoofd van de Church Army. De twee mannen ontmoetten elkaar op straat in de wijk Charing Cross in Londen. Mark gaf Matthew iets te eten en wees hem de weg naar Christus.

Toen hij opstond om weg te gaan zei hij: "Matthew, komende maand spreek ik duizenden mensen toe. Wat moet ik de Anglicaanse Kerk volgens jou meegeven?"

Matthew antwoordde: "De kerk moet ophouden met ruziemaken en mensen hoop geven."

Mark Russell zei hierover: "Dat is de beste definitie van wat we zouden moeten doen. Hebben we geen evangelie van hoop? Een evangelie dat hoop geeft? Een evangelie van leven, een evangelie van transformatie en bovenal hoop op een eeuwig leven, de hoop van Jezus."

Veel mensen zien alleen een hopeloos einde, maar in Jezus heb je eindeloze hoop.

Hoop is een van de drie grote theologische deugden, naast liefde en geloof. Raniero Cantalamessa schrijft: 'Deze zijn als drie zussen. Twee van hen zijn volwassen en de derde is een klein kind. Ze lopen met het kind Hoop in het midden en houden elkaars hand vast. Als we naar ze kijken lijkt het alsof de groten het kind meetrekken, maar het is precies andersom; het kleine meisje trekt de twee grotere mee. Hoop neemt geloof en liefde mee. Zonder hoop houdt alles op.'

273