Woorden hebben kracht

Woorden hebben kracht

'De slag om Groot-Brittanniƫ staat op het punt van beginnen. Het voortbestaan van de christelijke beschaving hangt af van deze slag.' Deze woorden sprak Winston Churchill tijdens een toespraak voor het Lagerhuis in 1940. Aan de vooravond van een dreigende nederlaag inspireerde hij het land om terug te vechten, om zich schrap te zetten en zijn plicht te doen, om zich zo te gedragen dat zelfs over duizend jaar mensen nog zouden zeggen: "Toen lieten ze zich van hun beste kant zien." De toespraak maakte veel indruk, het volk kwam in actie en uiteindelijk werd een langdurige vrede bereikt.

Het is een van de toespraken die de moderne wereld hebben gevormd en die aantonen dat woorden krachtig zijn. Toespraken bepaalden mede de afloop van oorlogen, het vrouwenkiesrecht, mensenrechten en vele andere kwesties.

Jakobus zegt: '... de tong [is] een klein ding, maar wat kan het veel kwaad doen' (Jakobus 3:5, HB). Dit kleine lichaamsdeel heeft enorm veel kracht. Het kan grote schade aanrichten, maar ook geweldige zegen geven. Je tong is een krachtig instrument.

273