Geestelijk lui?

Geestelijk lui?

"De begeerte des luiaards zal hem doden; want zijn handen weigeren te werken." Spreuken 21:25

Een luiaard begeert rust en weigert daarom te werken. Hij is liever lui dan moe. Hij werkt niet om brood te verdienen en ligt vaak op bed. Geen brood op de plank betekent de dood. In onze tijd hebben we gelukkig veel harde werkers. Vaders die zich verantwoordelijk weten om hun gezin te onderhouden. Moeders die voor dag en dauw klaarstaan voor hun kinderen. Jongens en meisjes die trouw hun studie en werk mogen doen. Zij behoren niet tot de luiaards. Dat is een getuigenis voor de wereld!

Maar onze tijd heeft wel een ander probleem. Schrik niet, maar veel mensen zijn wel 'geestelijk' lui. Ben jij ook een geestelijke luiaard? Een geestelijke luiaard heeft geen zin in het dienen van God. Hij wil daar geen tijd voor vrijmaken. "Ik heb geen tijd; ik heb het te druk". Dit is toch onbegrijpelijk? Heel de maatschappij is erop gericht om ons tijd te besparen, en toch heeft geen mens tijd. Meneer en mevrouw "Ik heb het te druk" zitten ook zondags in de kerk.

Laten we eens luisteren naar hun excuses en uitvluchten. "Ik kan 's morgens niet uit de Bijbel lezen, want ik moet al zo vroeg naar school of naar mijn werk". Of: "Ik kan alleen 's avonds naar de kerk, want 's morgens moet ik uitslapen". Of: "Ik kan mijn catechisatievragen niet leren, want ik heb zoveel huiswerk". Of: "Ik kan niet naar de jeugdvereniging, want ik zit op sport". Zijn deze uitvluchten herkenbaar voor jou? Zeg nu eens eerlijk: "Ik heb er gewoon geen zin in; het boeit mij niet".

De duivel heeft ook jou misschien wel lelijk te pakken. Met zijn knallende zweep houdt hij jou in draf. Hij vindt het niet erg als je druk bent met alles, en dat je hooguit een paar minuten per dag besteedt aan godsdienstige zaken. Lieve vriend en vriendin, ik begrijp wat het is, zo was het bij mij vroeger ook. Weet je wat de oorzaak was? Ik leefde voorbij aan de Heere Jezus, Die wel tijd nam voor een overspelende vrouw, een schreeuwende blinde en een vrome Nicodémus. Toen ik dat zag, verdwenen ook mijn uitvluchten. Zie op Hem, Die tijd nam voor zondaren, en je geestelijke luiheid zal verdwijnen.

Prediker 3:1-11 Evangelist Arjan Baan

Houdt u van lezen? We hebben een webshop vol goede boeken!
 • $Array.title
  Basislessen Geestelijke Groei
  Auteur:Evangelist Arjan Baan
  Prijs:€ 14,95
 • $Array.title
  Gevaarlijke roeping
  Auteur:Paul David Tripp
  Prijs:€ 14,95
Webshop
290